Spomíname

 17.03.2023

István Kázmér 

1942 - 2023

Nem volt idegenvezető, hiszen nem volt leírva mondanivalója, szívéből és lelkéből jöttek szavai. Visszavarázsolta történeteivel a gyerekek és felnőttek számára egyaránt Rákóczi korát.

Kázmér István Borsiban, II. Rákóczi Ferenc fejedelem szülőhelyén született 1942-ben.

Kassán 1961-ben elektrotechnikusi szakiskolát végzett. Szülőfalujában maradva ápolta és terjesztette a magyar kultúra és történelem kiemelkedő alakjainak kultuszát.

Pisti bácsi ahogy az ifjússág ismerte oszloppos tagja volt a borsi futball klubnak. Ő volt minden iskolás csapat edzője, bírója és mindenese. Ő volt az, aki mindent megtett annak érdekében hogy a gyerekek már kiskoruktól sportoljanak.

Kázmér István a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság alapító tagja, aki véd, oltalmaz, javít és fejleszt.

A magyar Betlehem pusztulásának egyik megakadályozója, 20 éven keresztül a kastély gondnoka, egyben amatőr régész, idegenvezető, vagyonőr és szervező.

Nagy érdemei voltak abban, hogy a magyar történelem és kultúra e felbecsülhetetlen értékű építészeti és történelmi emlékhely, annyi más hasonlóval ellentétben, nem vált romhalmazzá.

Bár lakóhelye nem a mai Magyarországon volt, lelkesedése és állhatatossága példaadó lehet mindanyiunk számára.

Történeteivel visszavarázsolta a gyerekek és felnőttek számára egyaránt Rákóczi korát, a 300 éve végetért szabadságharc "utolsó kuruca".


    Zoznam aktualít :

    1 2 ... 11